Aarhus Universitets segl

Løbende prøver


Løbende prøver består af et antal prøveelementer, som den studerende gennemfører i løbet af fagelementet. Prøveelementerne indgår som en integreret del af undervisningen og bedømmes samlet ved semestrets afslutning. De enkelte prøveelementer skal planlægges på samme måde som enkeltstående skriftlige, mundtlige eller praktiske prøver.

Løbende prøve er beskrevet i eksamensbekendtgørelsen, særligt §3 stk. 1, §8, §9 og §35.

Mulige prøveformer Censur og bedømmelse Antal prøveelementer Digital understøttelse
  • Ekstern censur eller intern bedømmelse
  • 7-trinsskala eller bestået/ikke-bestået
  • Èn samlet bedømmelse
  • 2 eller flere
  • WISEflow

Jura

  • Det må ikke stilles som et krav, at den studerende skal have bestået eller afleveret den enkelte løbende prøve for at kunne gå til næste løbende prøve. Den studerende har ret til at deltage i hele den løbende prøve uanset.
  • Den studerende har 3 prøveforsøg i alt (og altså ikke 3 prøveforsøg pr. prøveelement).
  • Den studerende kan tilbydes særlige prøvevilkår til den enkelte løbende prøve.
  • Eksamensforudsætninger kan ikke indsættes ved løbende prøve.
  • Den studerende må ikke genaflevere en løbende prøve, da man ikke må forbedre det konkrete produkt på baggrund af feedback. Hvis man ønsker denne mulighed, skal man vælge fageksamen (portfolio) eller deltagelse som prøveform.
  • Den studerende kan klage over den samlede løbende prøve og ikke over det enkelte prøveelement. Underviseren skal notere sin vurderinger og derved sikre sig, at vedkommende kan udtale sig om de enkelte løbende prøver, uanset om de er skriftlige, mundtlige eller praktiske i forbindelse med en eventuel klagesag.
  • For at sikre transparens for studerende skal det fremgå af fagbeskrivelsen, hvor meget de enkelte prøveelementer vægter i den samlede bedømmelse. Af hensyn til studerende anbefaler AU Uddannelse, at vægtningen er angivet præcist: fx prøve A 20 %, prøve B 20 % og prøve C 60 %.
  • Ifølge eksamensbekendtgørelsen kan løbende prøver kombineres med en fageksamen.
  • Det kan dog skabe uklarhed om bedømmelsesgrundlag og klageadgang at kombinere de to prøveformer. AU Uddannelse anbefaler i stedet at tilrettelægge den sidste af de løbende prøver med større vægt og fx som en stedprøve eller mundtlig prøve.
  • Ifølge eksamensbekendtgørelsen kan løbende prøver afvikles med ekstern censur. I så fald skal samtlige løbende prøver bedømmes eksternt. Af hensyn til administrerbarhed og planlægning anbefaler AU Uddannelse kun at gennemføre løbende prøver med intern bedømmelse.
  • Ifølge eksamensbekendtgørelsen kan løbende prøver bedømmes bestået/ikke-bestået. Hvis denne løsning vælges, skal studienævnet sikre, at vægtningen udarbejdes på en måde, så man ikke risikerer, at den studerende fx består 50 % og dumper 50 % – så der kan ikke gives en samlet bedømmelse.  

Understøttelse og afvikling

  • Hvert element i en løbende prøve betragtes som en særskilt prøvebegivenhed, der skal planlægges.
  • Kravene til de enkelte prøvebegivenheder beskrives i studieordningen/kursuskataloget.
  • Tidspunkt og varighed for hver prøvebegivenhed fremgår af eksamensplanen for de studerende til de fælles frister for publicering af eksamensdatoer.
  • Løbende prøver understøttes i den digitale eksamensløsning (WISEflow) til afvikling af hver enkelt prøve og samlet resultatregistrering. WISEflow bruges for at sikre transparens for de studerende og muligheden for at tilgodese studerende med særlige prøvevilkår. Brightspace må ikke bruges til løbende prøver.
  • Mundtlige prøvebegivenheder håndteres ligesom enkeltstående mundtlige eksamener, hvor eksamenstidspunkter fordeles og offentliggøres af administrationen.
  • For VIP og administration er der dermed de samme opmærksomhedspunker og arbejdsgange forbundet med enkelte prøvebegivenheder fra en løbende prøve, som når de udgør en fageksamen.

Læs nærmere om understøttelse og afvikling af de specifikke prøveformer, der kan indgå som prøvebegivenheder i en løbende prøve under:

Eksempler til inspiration


Eksempel 1: Generelt eksempel med fire prøveelementer


Beskrivelse af prøveform, inkl. formalia 

Ordinær prøve:  

Prøven aflægges som en løbende prøve, der består af 4 prøveelementer:  

- Prøveelement 1 består af en individuel fri hjemmeopgave på 1-2 normalsider.  

Opgaven skal afleveres til bedømmelse i WISEflow inden afleveringsfristen, der er fastsat i eksamensplanen. 
Prøveelementet vægter 10 % af den samlede bedømmelse. 

- Prøveelement 2 består af en fri hjemmeopgave. Opgaven skrives individuelt eller i en gruppe på op til 3 studerende, hvor den enkelte studerendes bidrag kan gøres til genstand for individuel bedømmelse.

Det skal fremgå af besvarelsen, hvilke afsnit den enkelte studerende er ansvarlig for. 

  • Omfang ved 1 studerende: 5-6 normalsider. 
  • Omfang ved 2 studerende: 8-9 normalsider. 
  • Omfang ved 3 studerende: 11-12 normalsider. 

Produkter kan indgå i opgaven og kan afhængig af omfang og efter undervisers anvisning udgøre et antal normalsider af opgavens omfang. 

Opgaven skal afleveres til bedømmelse i WISEflow inden afleveringsfristen, der er fastsat i eksamensplanen. 

Prøveelementet vægter 30 % i den samlede bedømmelse. 

- Prøveelement 3 består af en mundtlig prøve. Prøven kan aflægges individuelt eller i en gruppe på op til 3 studerende.  

Varighed af den mundtlige prøve: 

  • Ved 1 studerende: 8-10 minutter 
  • Ved 2 studerende: 13-15 minutter 
  • Ved 3 studerende: 18-20 minutter 

Den mundtlige prøve afholdes på en måde, så der kan foretages en individuel bedømmelse. 

Prøveelementet vægter 30 % i den samlede bedømmelse. 

- Prøveelement 4 består af en individuel bunden hjemmeopgave på 5-6 normalsider. Varighed: 3 dage. Den studerende tildeles et spørgsmål ved prøvens begyndelse. 

Opgaven skal afleveres til bedømmelse i WISEflow inden afleveringsfristen, der er fastsat i eksamensplanen. Prøveelementet vægter 30 % i den samlede bedømmelse. 
 
Der foretages en samlet bedømmelse af de 4 prøveelementer ud fra de faglige mål. Det er angivet ud for hvert prøveelement, hvor meget det enkelte prøveelement vægter i den samlede bedømmelse. 

Det er muligt at deltage i alle de løbende prøver, uanset om der er enkelte tidligere prøver, man ikke har deltaget i. 

Reeksamen 

Reeksamen/Omprøve: 

Prøven aflægges som en fageksamen (portfolio), der skal indeholde nedenstående 4 elementer:  

1) en individuel fri hjemmeopgave på 1-2 normalsider. 

2) en fri hjemmeopgave. Opgaven skrives individuelt eller i en gruppe på op til 3 studerende, hvor den enkelte studerendes bidrag skal kunne gøres til genstand for individuel bedømmelse. Det skal fremgå af besvarelsen, hvilke afsnit den enkelte studerende er ansvarlig for. 

  • Omfang ved 1 studerende: 5-6 normalsider. 
  • Omfang ved 2 studerende: 8-9 normalsider. 
  • Omfang ved 3 studerende: 11-12 normalsider. 

Produkter kan indgå i opgaven og kan afhængig af omfang og efter undervisers anvisning udgøre et antal normalsider af opgavens omfang. 

3) En optagelse af et individuelt mundtlig oplæg med en varighed på 8-10 minutter.  

4) individuel fri hjemmeopgave på 5-6 normalsider.  
 
Den samlede portfolio skal afleveres til bedømmelse i WISEflow inden afleveringsfristen, der er fastsat i eksamensplanen. Der foretages en samlet bedømmelse af portfolioen ud fra de faglige mål. 

Forudsætninger for prøvedeltagelse   Ingen. 

Eksempel 2 – Svømning  


Beskrivelse af prøveform, inkl. formalia 

 

Eksamen består af 3 prøveelementer fordelt hen over semesteret.  

Praktisk prøve (vægter 50 %) 

Den praktiske prøve består af to dele: 

Del 1: 
Prøve i livredning og førstehjælp. Prøven består af 

  • Praktiske livredningsfærdigheder i forhold til trinvis førstehjælp til bevidstløs, herunder med gennemgang af basal hjertelungeredning på livredningsdukke. 
  • 1000 m distancesvømning gennemført på maksimalt 30 minutter. 
  • Undsætning af forestillet bevidstløs person efterfulgt af 50 m bjærgning gennemført på maksimalt 3 minutter. 
  • 15 m dykning efterfulgt af ophaling af forestillet bevidstløst medie i form af en bjærgedukke. 

Del 2: 
Aflæggelse af prøve i tre af de fire stilarter butterfly, rygcrawl, brystsvømning og crawl.  

Den studerende vælger selv hvilke tre stilarter, der forevises til den praktiske prøve. Der skal svømmes 100 m. af hver af de valgte stilarter.  

Mundtlig prøve (vægter 20 %) 
Gruppepræsentation (2-5 studerende) af et planlagt undervisningsforløb i svømning eller vandaktiviteter. Den mundtlige præsentations varighed er 5 min. pr. studerende inkl. votering.  

Skriftlig stedprøve (vægter 30 %) 
Multiple choice question (MCQ) med spørgsmål bredt funderet i det teoretiske pensum.  
Varighed: 60 minutter 
 
Bedømmelsesgrundlag 
Der gives én samlet bedømmelse ved semesterets afslutning. Ved beskrivelsen af hver prøve, er angivet, hvor meget den enkelte prøve vægter i den samlede bedømmelse. Det er muligt at deltage i alle de løbende prøver, uanset om der er enkelte tidligere prøver, man ikke har deltaget i. 

Reeksamen 

Reeksamen er en kombinationsprøve bestående af en praktisk prøve og en mundtlig prøve. 
 
Praktisk prøve 
Minimumsprøver relateret til livredning og førstehjælp (se nærmere beskrivelse under ordinær eksamens praktiske prøve 1) samt aflæggelse af prøve i tre af de fire stilarter butterfly, rygcrawl, brystsvømning og crawl se nærmere beskrivelse under ordinær eksamens praktiske prøve 2) 

Mundtlig eksamen
Individuel præsentation af et planlagt undervisningsforløb i svømning eller vandaktiviteter (ca. 10 min) efterfulgt at eksamination bredt i kursets teoretiske pensum. I alt 30 min. inkl. votering.  

Bedømmelsesgrundlag  
Der gives en samlet bedømmelse på baggrund af en helhedsvurdering af den praktiske og den mundtlige prøve. Du skal bestå kurset ved reeksamensformen, hvis ikke du har bestået ved de løbende prøver. Du kan ikke blive tilmeldt kurset igen. Reeksamen udbydes i reeksamensperioder samme semester, som undervisningen udbydes.