Aarhus Universitets segl

Delprøve


Delprøver er velegnede til kurser, som består af afgrænsede fagelementer, der kun kan udprøves hver for sig. Hver delprøve bedømmes selvstændigt, og efter den sidste delprøve beregnes en samlet karakter.

Delprøve er beskrevet i eksamensbekendtgørelsen, §3 stk. 4, §7, §16 og § 36.

Mulige prøveformer Censur og bedømmelse Digital understøttelse
  • Ekstern censur eller intern bedømmelse
  • 7-trinsskala
  • Hver delprøve bedømmes for sig. Til slut beregnes en samlet karakter.
  • Håndholdt registrering og understøttelse

Jura

  • Delprøver skal bedømmes ved 7-trinsskalaen og kan bedømmes med eller uden ekstern censur. Det skal dog være den samme censurform ved alle delprøver.
  • Det skal fremgå af studieordningen, om et fagelement udprøves som delprøve. Den endelige karakter udgør et vægtet gennemsnit af delkaraktererne afrundet til nærmeste karakter på karakterskalaen. Der rundes op, hvis gennemsnittet ligger midt imellem to karakterer.
  • Den studerende kan ikke tage beståede delprøver om. Ikke-beståede delprøver kan tages om, medmindre den endelige samlede karakter er mindst 02 uden oprunding.
  • Man kan i studieordningen fastsætte:
    • at den studerende skal opnå mindst en bestemt karakter i en delprøve
    • at bestemte delprøver skal bestås i samme eksamenstermin og/eller
    • at opnåede delkarakterer indgår med forskellig vægt i den endelige karakter.
  • Eksamensforudsætninger kan indsættes ved en delprøve og skal være opfyldt, før den studerende første gang deltager i den enkelte delprøve.
  • Den studerende kan tilbydes særlige prøvevilkår til den enkelte delprøve.
  • Den studerende kan klage over den enkelte delprøve.

Understøttelse og afvikling

Delprøver er ikke en indlejret prøveform i AU’s studieadministrative systemer (STADS/EDDI), og delprøver kan derfor kun til en vis grad systemunderstøttes. Med de nuværende systemer på AU vil håndteringen af delprøver derfor indebære komplekse manuelle arbejdsgange.

  • Kontakt Studiesystemer i AU Uddannelse for en beskrivelse af den tekniske understøttelse af delprøver

Udover de særlige juridiske forhold omkring delprøver, og den delvist håndholdte administration, vil der være de samme opmærksomhedspunker og arbejdsgange forbundet med de enkelte delprøver, som når de disse udgør en fageksamen.

Eksempel til inspiration

Beskrivelse af prøveform, inkl. formalia 

Eksamen består af tre delprøver. Den ene delprøve er en praktisk prøve, der vægtes med 50%, den anden delprøve er en mundtlig prøve, der vægtes med 25%, og den tredje delprøve er en skriftlig stedprøve der vægtes med 25%. Hver prøve skal bestås, for at eksamen er bestået.  

Praktiske prøve (50%) 
Der aflægges prøve i tre af de fire stilarter butterfly, rygcrawl, brystsvømning og crawl.  

Den studerende vælger selv hvilke tre stilarter, der forevises til den praktiske prøve. Der skal svømmes 100 m. af hver af de valgte stilarter.  
 
Reeksamen er den samme som den ordinære praktiske prøve.  

Skriftlig stedprøve (25%) 
Kortsvarsopgave med spørgsmål indenfor biomekaniske og hydrodynamiske grundregler i forbindelse med bevægelse og ophold i vand 

samt indenfor udviklingen af vandaktiviteter og de fire grundlæggende stilarter. Den skriftlige stedprøves varighed er 2 timer.  
 
Reeksamen er den samme som den ordinære skriftlige stedprøve. 
 
Mundtlig prøve (25%) 
Præsentation af et planlagt undervisningsforløb i svømning eller vandaktiviteter. Den mundtlige prøves varighed er 15 min. inkl. votering.  

Reeksamen er den samme som den ordinære mundtlige prøve.  

Bedømmelsesgrundlag 
Kurset bedømmes via 7-trinsskalaen. 
Den studerende skal minimum opnå karakteren 02 i alle tre prøver for at kunne bestå kurset. 
Der gives en karakter for hver prøve. Den endelige karakter udgør et vægtet gennemsnit af delkaraktererne afrundet til nærmeste karakter på karakterskalaen. Der rundes op, hvis gennemsnittet ligger midt imellem to karakterer.