Aarhus Universitets segl

Trivsel

Trivsel gennem fællesskaber

At være en del af et positivt fællesskab er afgørende for følelsen af at være forpligtet, forbundet og at høre til – et helt basalt psykologisk behov, der forudsætter læring, motivation og trivsel. På Arts har vi derfor fokus på at styrke de studerendes trivsel ved at understøtte det gode studiemiljø og de positive, studenterdrevne fællesskaber.

Arts har et stort og mangfoldigt foreningsliv med flere end 115 frivillige studenterforeninger. Foreningerne består af alt fra fagudvalg, studentermagasiner og foredragsforeninger til fredagsbarer, festforeninger og revyer. Dertil kommer de mange uformelle fællesskaber i form af studiegrupper, bogklubber og lignende, der også er en del af dagligdagen som studerende. De studerende har dermed rige muligheder for at indgå i fælleskaber på Arts. Alle spiller de en helt essentiel rolle i at sikre et levende fagligt og socialt studiemiljø.

Trivsel er et fælles ansvar

På Arts ser vi trivsel som et samarbejde mellem de studerende, fagmiljøerne og studieadministrationen, der alle har et ansvar for, at de studerende trives både individuelt og kollektivt. Mens undervisere, studievejledere og andet personale har et ansvar for at støtte og gribe de studerende samt give de studerende de bedst mulige rammer at udfolde sig i, har de studerende et ansvar for at opsøge, deltage og medskabe. 

Arts sørger altid for de fysiske rammer om de studerendes aktiviteter og fællesskaber. Uanset om der er tale om et møde med studiegruppen, en fredagsbar eller et studenterdrevet event, stiller vi lokaler, studieområder, kantiner og fællesarealer på tværs af vores fem campusser til rådighed. Trivselskoordinator og Arts Bygningsservice tilbyder også altid hjælp og sparring, når de studerende henvender sig med ideer til aktiviteter eller arrangementer. 

På Arts forventes det, at vi alle behandler hinanden ligeværdigt og med gensidig respekt. Vi tolererer ikke grænseoverskridende eller krænkende adfærd af nogen art – hverken fysisk, verbalt, non-verbalt eller digitalt. Studievejledningen giver studerende støtte og vejledning og tilbyder samtaler med studerende, som har oplevet krænkende eller grænseoverskridende adfærd.  

Gode historier

Trivselskoordinator

Trivselskoordinatoren på Arts driver en kollektivt fokuseret trivselsindsats, der supplerer de øvrige trivsels- og vejledningstilbud, som er fokuseret på den individuelle studerende. Trivselskoordinatoren arbejder tæt sammen med de studerende og fakultetet om at udvikle studiemiljøet på Arts – blandt andet ved at være kontaktperson for studenterforeninger og understøtte deres arbejde gennem fx netværk og workshops.
Via linket kan du finde kontaktoplysninger på trivselskoordinatoren på Arts.

Kasernefestival

I forbindelse med genstarten efter coronanedlukning i 2021 stod trivselskoordinatoren bag konceptet ‘foreningsdag’, der som et pilotprojekt blev rullet ud på campus Kasernen under navnet ‘Kasernefestival’. Dagen blev til i samarbejde med Kasernens foreninger og fagmiljø. Endagsfestivalens formål var at kickstarte studiemiljøet på Kasernen efter nedlukningen, (gen)introducere de studerende til alle Kasernens fællesskaber og tilbud samt understøtte foreningernes rekruttering. Programmet bestod af stande, oplevelsesrum og optrædener på forskellige scener, hvor Kasernens studerende selv leverede indholdet. Festivalen blev besøgt af ca. 400 studerende og blev af alle partner oplevet som en stor succes. Kasernefestival er nu blevet en studenterdrevet forening, og endagsfestivalen gentages i 2022 – og forhåbentligt hvert år fremadrettet.

Lokale trivselsambassadører

Under og i kølvandet på corona-nedlukningerne valgte flere afdelinger på Arts at ansætte lokale trivselsambassadører – typisk i form af studerende – der fik ansvar for at igangsætte trivselsfremmende initiativer lokalt. Eksempelvis:

  • Afdelingen for Litteraturhistorie og Retorik, der nedsatte en ’trivselstaskforce’ med to 2. semesterstuderende, en kandidatstuderende, en lektor samt afdelingslederen, der sammen stod bag aktiviteter og arrangementer for både undervisere og studerende.
  • Afdelingen for Filosofi, der ansatte tre tidligere tutorer til at sætte gang i aktiviteter og arrangementer for deres medstuderende.