Aarhus Universitets segl

Karriereaktiviteter

Arts Karrieres aktiviteter beror sig på tætte samarbejder internt med de faglige miljøer i form af afdelingsledere, uddannelses- og afdelingskonsulenter, VIP og studerende. Samt eksternt med alumner, virksomheder og faglige organisationer.

Deltagende studerende involveres i karriereskabende aktiviteter for at styrke deres bevidsthed om koblingen mellem teori, praksis og arbejdsmarked. Studerende træner deres framing af, hvad de har lært, hvad de kan, og hvad de vil. Mange studerende oplever, at det undervejs i deres uddannelsesforløb kan være vanskeligt at skabe sig et sprog for deres tilegnede færdigheder og kompetencer.

Ved deltagelse i karriereskabende aktiviteter hjælper undervisere og karrierekonsulenter de studerende med koblingen, der både giver de studerende indsigt i arbejdsmarkedet, gør dem kompetencebevidste og giver dem de fornødne værktøjer til brug efter endt uddannelse, da der er et behov for at dimittenderne selv kan fortælle, hvilke kompetencer de kommer med, og hvordan disse bidrager på arbejdspladsen. At aftagerne kan være tøvende overfor at ansætte en humanist er ikke nyt, men studerende og undervisere på Arts arbejder kontinuerligt med at nedbryde barriere.

Kompetencebevidsthed, arbejdsmarkedskendskab og jobsøgningsredskaber

Arts Karriere arbejder ud fra følgende områder: 

  • Kompetencebevidsthed gennem kompetenceworkshops, hvor de øver sig i at sætte ord på, hvad de kan både fagligt og personligt. Disse workshops er ofte integreret i undervisningen og udføres enten af en karrierekonsulent eller udvikles i samarbejde med undervisere, der selv integrerer øvelser i undervisningen. Workshopsene tilrettelægges i samarbejde med det faglige miljø og udbydes derfor kun på de uddannelser, der ønsker dette fokus og samarbejde.
  • Arbejdsmarkedskendskab gennem en række temaarrangementer, der afspejler det arbejdsmarked, de studerende møder. En vigtig del af disse aktiviteter er at inddrage alumners personlige fortællinger for at skabe identifikation for de studerende. Arts Karriere bringer hvert år studerende og virksomheder i samme rum, når Arts CompanyDating løber af stablen. Udover at finde projektorienteret forløb, studiejob eller job, er arrangement en øvebane for både studerende og virksomheder i mødet med hinanden. Som supplement inddrages interne og eksterne undersøgelser i kommunikationen til de studerende for derigennem at tegne et billede af mulighederne efter endt uddannelse. Viden om arbejdsmarkedet inddrages ligeledes i workshops afholdt i forbindelse med undervisningen.
  • Jobsøgningsredskaber både i forbindelse med de åbne arrangementer for alle studerende på Arts, samt som del af de integrerede karriereaktiviteter. Det er gode råd og øvelser i at skrive en god jobansøgning, udfærdige et målrettet og relevant CV, oprette en LinkedIn-profil samt aktivere sit netværk mm.

Alle ovenstående områder er med til at øge de studerendes karrierelæring og -forståelse. Målet er at hjælpe dem i overgangen til arbejdsmarkedet ved at give dem redskaberne til og forståelsen for, hvordan de finder deres første arbejde efter endt uddannelse.

Udover disse aktiviteter kan de studerende booke individuel karrierevejledning via Arts Karrieres hjemmeside.

Ved indsigter i muligheder, samt øvelse i at sætte ord på egne kompetencer, lettes overgangen til arbejdsmarkedet betydeligt, da den studerende derved laver koblinger mellem egen læring og faglighed ift. de muligheder, som findes på arbejdsmarkedet.

Karriereaktiviteterne på Arts bestræber sig på at nå de studerende via forskelligartet aktiviteter, således at flest mulige får gavn af den viden og sparring, som Arts Karriere kan bidrage med. Det er derfor afgørende at både karrierecenterets konsulenter såvel som undervisere er med til at præsentere de studerende for karriereaktiviteterne, da det på den måde er muligt at nå ud til flere studerende og få hjulpet både de studerende, der af sig selv opsøger og deltager i aktiviteterne samt dem, der ikke af sig selv opsøger dem.

Nuanceret karriereforståelse

Karriere. Det er et ord, der kan sætte mange tanker i gang. Nogle tænker på et job. Nogle forestiller sig måske en stige, som man igennem sit liv kan klatre op ad for til sidst at sidde på toppen. Andre igen begynder måske at tænke på spidse albuer og konkurrence. Sådan tænker vi ikke om karriere i Arts Karriere. Vi definerer karriere som individets arbejdsliv i spændet mellem de kompetencer, værdier, interesser og muligheder, den enkelte har. Det er noget, der vokser hele livet - også imens man studerer. Derfor er vores billede på karriere et træ, hvor elementer som uddannelse, familieliv, fritid, interesser, værdier, muligheder og kompetencer spiller ind på ens karriere.

At sige, at karriere alene handler om, hvilket job man lander efter endt uddannelse – og hvordan man avancerer inden for det job - er en alt for simpel måde at anskue det på. Vores karriere kan tage mange retninger. Nogle retninger kan være planlagte, mens andre tilfældige. Vi kan ændre motivation og værdier, og vi kan møde mennesker som åbner op for nye karriereveje. De fleste af os vil opleve et karriereskifte eller karrieretwist i løbet af livet. Derfor kan en nysgerrig indstilling og villighed til at prøve noget forskelligt være dit kompas mod din næste jobmulighed. I tråd med et omskifteligt samfund vil vi også ændre os hele tiden - og du vil opleve, at der kommer flere blade og grene på karrieretræet – både igennem din studietid, men i lige så høj grad, når du er færdig.